İstanbul Valiliği'nden gıda güvenliği kararları
İstanbul Valisi Davut Gül’ün başkanlığında Gıda Güvenliği Toplantısı gerçekleştirildi.
İstanbul Valisi Davut Gül’ün başkanlığında Gıda Güvenliği Toplantısı gerçekleştirildi.
İstanbul Valiliği, il genelinde vatandaşların sağlıklı gıdaya erişimi ve halk sağlığının korunması için uygulanacak tedbirleri masaya yatırdı. İstanbul Valisi Davut Gül’ün başkanlığında düzenlenen Gıda Güvenliği Toplantısı’nda gıda güvenliğine ilişkin yürütülen çalışmalar, alınan önlemler ve denetimler değerlendirildi.
İstanbul Valisi Davut Gül toplantıda yaptığı değerlendirmede, “Son günlerde ilimizde meydana gelen gıda zehirlenmesi meselesini önlemek için bir aradayız. 4 vatandaşımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bir daha olmaması için bugün bu heyet toplandı. Yapmamız gereken, mevcut mevzuatı kesintisiz uygulamak. Gerek gıda gerekse de diğer alanlarda kısacası vatandaşımızı ilgilendiren alanlarda toleransımız sıfır. Sağlıklı gıda ve konaklama alanında vatandaşlarımızın gönül rahatlığıyla yiyebileceği, içebileceği ve konaklayabileceği alanları sağlamak bizim görevimiz” ifadelerine yer verdi.
Vali Gül toplantıda ayrıca vatandaşların işletmelerde karekod uygulamasını kullanarak, bulundukları işletmenin gıda ekipleri tarafından en son ne zaman denetlendiğine dair bilgilere ulaşabileceğini sözlerine ekledi.
Toplantıda ayrıca şu karalar alındı:
"İstanbul’da sokak satıcılarına ve işletme sahiplerine yapılan denetimler artırılacak. Gıda satışı yapan işletmelerden istenen 'satılan numunelerin 72 saat korunması' şartı titizlikle uygulanacak. Gıda üretimi ve satışı yapan işletmelerde bulunması gereken soğuk zincirde aksaklıklara, yerel yönetim ve denetim ekipleri kesinlikle müsamaha gösterilmeyecek. İl genelinde gıda denetim komisyonları kurularak 24 saat usulüne göre gıda denetimleri gerçekleştirilecek. İşletme sahipleri ve çalışanlar, gıda güvenliği ve hijyen eğitimlerine tabi tutulacak. Standartlara uymayan işletmelere idari yaptırım uygulanacak. Tüm işletmelerde 24 saat kesintisiz ses ve görüntü kaydı yapılması ve tüm kayıtların 30 gün süreyle muhafaza edilmesi zorunluluğu getirildi. İlaçlama hizmeti veren firmalar, denetime tabi tutularak, standartlara uymadığı tespit edilenler hakkında idari ve adli işlem başlatılacaktır. Denetimler sırasında bozuk ya da son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin satışını yaptığı tespit edilen işletmeler hakkında idari işlemin yanı sıra savcılıklara suç duyurusunda da bulunulacaktır. "
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2025 yılında; 135 bin 778 gıda işletmesine 196 bin 504 denetim yapıldı. 8 bin 199 işletmeye ceza uygulandı. 506 milyon 457 bin 754 TL idari para cezası verildi. 79 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. 237 işletme faaliyetten menedildi. 6.bin 745 numune alındı.
Hibya Haber Ajansı© Copyright 2025 manisahaberler.com.tr Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.